Stedenbouwkundige meldingen

Inhoud

Stedenbouwkundige melding bij zorgwonen
Zorg- of kangoeroewonen is het creëren van een ondergeschikte wooneenheid (ten hoogste een derde van het totale bouwvolume) binnen een bestaande woning zodat max. twee oudere (65+) of hulpbehoevende personen kunnen inwonen.

Ook een huurwoning kan in aanmerking komen als zorgwoning maar de eigenaar moet hiervan op de hoogte zijn en zijn goedkeuring geven.

Stedenbouwkundige melding bij werken
Voor bouwen of verbouwen heb je in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor sommige werken of handelingen geldt alleen een meldingsplicht.
Andere werken of handelingen zijn zelfs vrijgesteld van de stedenbouwkundige vergunning of meldingsplicht.

Procedure

Je kan een melding zorgwonen indienen via het omgevingsloket.

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of de gemelde handelingen niet vergunningsplichtig of verboden zijn. Vervolgens wordt een meldingsakte opgemaakt en mag je de handelingen in kwestie uitvoeren vanaf de dag nadat het college akte heeft genomen van je melding. Je ontvangt per post ook nog een afschrift van de meldingsakte.

Als de handelingen verboden of niet meldingsplichtig zijn, stelt het college van burgemeester en schepenen je hiervan binnen 30 dagen in kennis. In dat geval wordt geen akte genomen en wordt aan de melding geen verder gevolg gegeven.

Via de website van Omgeving Vlaanderen kan je nagaan of je een vergunning nodig hebt of dat een melding volstaat. Je kan er ook de meldingsformulieren downloaden.

Kostprijs

Meer info over de kosten vind je terug in het retributiereglement dd. 17/12/2019 (zie rechts bovenaan - 'Documenten').

 

Naar top