Recept Gersotto

Gepubliceerd op  dinsdag 17 juni 2025 om 08:50 uur
Een nieuw streekgerecht met 7000 jaar geschiedenis – uit Bilzen-Hoeselt. Een creatie van Chef Kevin Bonanno en foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh naar aanleiding van ‘Oude grond, nieuwe inzichten’ - Archeologiedag 2025’.

Ingrediënten voor 4 pers.:

  • 250 g parelgerst
  • 1 grote sjalot
  • kippenbouillon
  • 100 g gedroogde of verse bospaddenstoelen
  • 1 bussel waterkers
  • 100 g gepelde hazelnoten
  • 75 g harde geitenkaas (gerijpt)
  • 50 g boter
  • plantaardige olie of olijfolie

Bereidingswijze:

  • Maak een pesto door 60 g geroosterde en gehakte hazelnoten, 60 g gesneden waterkers, 50 g geraspte geitenkaas, een teentje look en ongeveer 1 dl olijfolie of een neutrale olie lichtjes te blenderen.
  • Snijd de sjalot in brunoise en stoof deze glazig aan.
  • Voeg de parelgerst toe en roer even door. Bevochtig vervolgens met de warme bouillon en gaar dit tot het beetgaar is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Roer regelmatig en bevochtig geleidelijk aan zodat al het vocht opgenomen wordt door de gerst.
  • Voeg dan flink wat waterkers toe, kruid af met peper en zout. Roer er de boter onder. Bak de bospaddenstoelen kort aan in een pan en ze verdeel over de borden.
  • Werk af met de pesto van waterkers, rasp er geitenkaas over en eindig met verse waterkers en de rest van de gehakte hazelnoot.

Downloads

Naar top