Veelgestelde vragen over leegstand

Gepubliceerd op  maandag 24 feb 2025 om 09:38 uur

Opname leegstandregister

Waarom werkt de stad met een inventaris van leegstaande woningen en gebouwen?

Sinds 1 januari 2010 zijn de gemeenten zelf bevoegd voor het invoeren van een eigen gemeentelijke leegstandsheffing op leegstaande woningen en gebouwen, andere dan bedrijfsruimten.

Het stadsbestuur wil daarom leegstaande panden zoveel mogelijk voorkomen.

Leegstand heeft immers gevolgen voor u als eigenaar, maar op termijn ook voor de buurt: het pand verliest aan waarde en - wanneer een pand jarenlang leegstaat - dreigt overlast en verloedering in de buurt.

Samen met u wil het stadsbestuur dan ook werk maken om leegstaande panden te activeren. Zo spelen we in op het tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen in Bilzen-Hoeselt en kunnen we voorkomen dat er extra open ruimte gezocht moet worden om nieuwe woningen te bouwen.

Hoe komt een adres op de vermoedenslijst terecht?

De dienst Burgerzaken maakt een lijst van adressen waar er minstens 12 maanden geen domicilie meer is. Voor handelspanden is de activiteit reeds minstens 12 maanden stopgezet. De dienst Economie volgt dit mee op.

Wat houdt een controle ter plaatse in?

De controleur (aangesteld door het schepencollege) gaat ter plaatse om foto’s van het pand te maken. Eventuele andere indicatie(s) worden hierin meegenomen om zo een technisch verslag voor elk dossier op te maken. De indicaties van leegstand worden overgenomen op de administratieve akte.

Wat is het gevolg van de opname?

De woning wordt opgenomen op de leegstandsinventaris. Nu start een periode van één jaar waarin u de leegstand kan wegwerken. Dit kan bijvoorbeeld door een grondige renovatie te plannen en te starten. Mocht u graag informatie willen over de mogelijkheden kan u steeds contact opnemen met de Dienst Omgeving.

Indien de leegstand na een jaar opname op de leegstandsinventaris blijft aanhouden, wordt de procedure tot heffing van een leegstandbelasting doorlopen.

Wat is een beroep tegen de opname?

Mocht je als zakelijk gerechtigde onterecht zijn aangeschreven of mocht het pand toch geen 12 maanden leeg staan, kan dit tijdens de beroepsprocedure worden aangegeven. Het schepencollege doet later uitspraak of het beroep gegrond of ongegrond is. De indiener ontvangt de beslissing per briefwisseling.

Wanneer kan ik een beroep tegen de opname indienen?

Er is een beroepstermijn van 30 dagen. U vindt deze termijn terug in de brief die u aangetekend ontving.

Moet ik nu al leegstandsheffing betalen?

Pas nadat de woning één jaar op de leegstandinventaris staat, bent u mogelijk belastingplichtig. In bepaalde situaties kan u dan een vrijstelling van de heffing aanvragen. Dit kan u aangeven op het aangifteformulier dat u tegen dan van de Financiële dienst zal ontvangen.

Wat is de belastbare datum?

De opnamedatum is de datum dat de administratieve akte aangetekend aan u werd verzonden.

De belastbare datum is 12 maanden na de opnamedatum.

Voorbeeld:

  • Opnamedatum = datum van de administratieve akte: 01/02/2023
  • Belastbare datum = 12 maanden na opname: 01/02/2024

Wanneer kan ik een vrijstelling aanvragen?

Als het pand één jaar op de leegstandinventaris staat en u belastingplichtig bent, kan er in bepaalde situaties een vrijstelling van de heffing worden aangevraagd. Dit kan u aangeven op het aangifteformulier dat u tegen dan van de Financiële dienst zal ontvangen.

Wat als ik mijn woning te koop staat?

Het te koop stellen van een woning geeft geen aanleiding tot vrijstelling. Mocht de woning echter binnen het jaar na opname verkocht zijn (na verlijden notariële akte), zal u niet belastingsplichtig zijn.

Wat als mijn woning verkocht is en ik geen eigenaar meer ben?

U of de notaris moet de dienst Omgeving hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte brengen per email: wonen@bilzenhoeselt.be en belastingen@bilzenhoeselt.be .

Is de nieuwe eigenaar automatisch vrijgesteld?

De koper zal een aangifteformulier van de Financiële dienst ontvangen, via dit aangifteformulier kan een vrijstellingsaanvraag ingediend worden. Dit aangifteformulier moet dus steeds nagekeken en ondertekend terugbezorgd worden aan de Financiële dienst.

Belastingsprocedure leegstand

1. Wie ontvangt het aangifteformulier?

Alle eigenaars/mede-eigenaars die minstens één jaar op het leegstandsregister staan,  ontvangen jaarlijks, na de belastbare datum vanwege het stadsbestuur een aangifteformulier.  Dit formulier dient u in te vullen met vermelding van de mogelijke vrijstellingen en te onder­tekenen.  Gelieve dit  binnen de maand terug te zenden aan belastingen@bilzenhoeselt.be. 

2. Wat indien ik geen aangifte indien?

U ontvangt een herinnering om alsnog uw aangifte in te dienen.  Zonder aangifte zal de ambtshalve procedure opgestart worden.  Dit betekent dat u een boete van € 1.200,00 riskeert.
Tip! Dien steeds uw aangifte in.  Zo kan u op het formulier uw vraag om vrijstellingen/opmerkingen vermelden.

3. Vrijstellingsmogelijkheden?

§1. Van de leegstandsheffing zijn vrijgesteld:

  • De belastingplichtige die volle eigenaar is van één enkele woning bij uitsluiting van enige andere woning. Deze vrijstelling geldt voor een periode van twee jaar volgend op de datum van opname in het leegstandsregister, wat betekent dat de belasting pas verschuldigd is na twee jaar opname in het leegstandsregister.
  • De belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft mits zijn hiervoor laatst gekende domicilieadres de betreffende woning is. Het bewijs van het verblijf wordt geleverd door de erkende ouderenvoorziening waar de belastingschuldige verblijft.
  • De belastingplichtige die voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling of in een ziekenhuis. Het bewijs van het langdurig verblijf wordt geleverd door de instelling of ziekenhuis waar de belastingschuldige verblijft;
  • De belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing, voor zover de belastingplichtige niet zelf de oorzaak is van de gerechtelijke beslissing. Deze vrijstelling geldt tot een gerechtelijke beslissing het beschikkingsrecht van het patrimonium mogelijk maakt.
  • De belastingplichtige die sinds minder dan één jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling geldt voor twee jaar volgend op het verkrijgen van het zakelijke recht.
  • De houder van het zakelijke recht wordt automatisch vrijstelling verleend indien dit:
    • een sociale huisvestingsmaatschappij is die door de VMSW erkend is;
    • een andere sociale woonorganisatie is;
    • een autonoom gemeentebedrijf is;
    • de gemeente, het OCMW of een intergemeentelijke vereniging is.

§2. Een vrijstelling van de leegstandsheffing wordt verleend indien het gebouw of de woning:

  • Gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan.
  • Geen voorwerp meer kan uitmaken van een omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld.
  • Vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een periode van twee jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging.
  • Onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling in het kader van een strafrechtelijke procedure of omwille van een administratieve procedure die het effectief gebruik van het pand onmogelijk maakt, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt tot het effectieve gebruik terug mogelijk is.
  • Gerenoveerd wordt. Een woning of gebouw wordt gerenoveerd:
    • indien het gaat om handelingen die stedenbouwkundig gezien vergunningsplichtig zijn én een niet-vervallen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen kan worden voorgelegd;
    • indien het gaat om niet-vergunningsplichtige handelingen én een renovatienota wordt voorgelegd, zoals bepaald in artikel 3, definitie 9. Deze vrijstelling kan maximaal vier jaar verleend worden volgend op de datum van de stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning of voor de renovatienota volgend op de datum van de door de administratie ondertekende nota en kan maar éénmalig aan dezelfde houder van het zakelijk recht worden toegekend. De vrijstelling is jaarlijks aan te vragen en te documenteren.
  • Het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst met het oog op renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden in de zin van artikel 3.30 van de Vlaamse Codex wonen van 2021.

§3. Een vrijstelling van de leegstandsheffing wordt verleend indien de leegstand van de woning of het gebouw het gevolg is van overmacht, en dus te wijten is aan redenen buiten de wil van de zakelijk gerechtigde(n) die hem niet kan worden toegerekend. Dit moet duidelijk blijken uit een motivatienota waarbij bewijsmateriaal gevoegd wordt.

4. Wat na het indienen van het aangifteformulier?

De Financiële dienst zal het belastingdossier met een eventuele vraag tot vrijstelling voorleggen aan het schepencollege.   Nadien ontvangt u als belastingplichtige of een aanslagbiljet tot het betalen van de belasting of een schrijven met de reden van vrijstelling.

5. Wat indien ik niet akkoord ben met het aanslagbiljet?

U als belastingschuldige of uw vertegenwoordiger kan tegen de aanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen, Deken Paquayplein 1, 3740 Bilzen-Hoeselt of belastingen@bilzenhoeselt.be.

6. Hoe dien ik een bezwaar in tegen de belasting?

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. De nodige bewijsstukken die mogelijks kunnen leiden tot ontheffing, dienen toegevoegd te worden.

Nog even dit: Indien u van het leegstandsregister wenst geschrapt te worden, dient u contact op te nemen met de Dienst Omgeving – team Wonen, wonen@bilzenhoeselt.be .

Indien u in aanmerking denkt te komen voor vrijstelling van de belasting, richt u tot de Financiële dienst van de stad Bilzen-Hoeselt, belastingen@bilzenhoeselt.be .

Thema's

Naar top