Inhoud
Om de overlast van o.m. wildplassen, vernielingen, sluikstorten of nachtlawaai zoveel mogelijk te vermijden, heeft de stad Bilzen in 2011 een reglement voor Gemeentelijke Administratieve Sancties uitgewerkt, dat na evaluatie in april 2020 werd gewijzigd (met een bijkomende wijziging in februari 2021 van artikel 17).
Ook de gemeente Hoeselt heeft op 20 februari 2020 een reglement voor Gemeentelijke Administratieve Sancties goedgekeurd (met eenzelfde wijziging in april 2021 van artikel 17).
Het GAS-reglement focust op preventie en sensibilisering en fungeert als stok achter de deur bij ernstige en herhaaldelijke overtredingen.
Na inwerkingtreding van de fusie tussen Bilzen en Hoeselt op 1 januari 2025 worden beide reglementen samengevoegd tot één reglement.
Procedure
Procedure bij overtreding GAS-reglement
De politie of een gemeentelijk vaststeller stelt de GAS-overtreding vast en stuurt een proces-verbaal of bestuurlijk verslag naar de sanctionerende ambtenaar van de provincie. De betrokken overtreder ontvangt een aangetekende brief met de beschrijving van zijn overtreding en de mogelijkheid om zich schriftelijk en/of mondeling te verweren.
Ouderlijke betrokkenheid voor minderjarigen
Als de overtreder van het GAS-reglement een minderjarige is, kan de sanctionerend ambtenaar een gesprek met de ouders aangaan om te polsen naar opvoedkundige maatregelen. Daarna beslist de ambtenaar al dan niet een procedure te starten. Ouderlijke betrokkenheid is niet verplicht.
Bemiddeling
Een overtreder van het GAS-reglement heeft door de tussenkomst van een bemiddelaar de mogelijkheid om de veroorzaakte schade te herstellen, schadeloos te stellen of een conflict te laten bedaren.
De bemiddeling is verplicht voor minderjarigen en kan worden opgelegd bij meerderjarigen wanneer deze hiermee instemmen en een slachtoffer is geïdentificeerd.
Gemeenschapsdienst
De overtreder kan een gemeenschapsdienst worden opgelegd. Die prestatie van algemeen belang kan bestaan uit een opleiding en/of een onbetaalde prestatie onder toezicht van de gemeente en uitgevoerd voor een gemeentedienst.
Geldboete
Er kan enkel een geldboete worden opgelegd als:
- er geen aanleiding bestaat tot bemiddeling of gemeenschapsdienst,
- bemiddeling niet slaagt,
- gemeenschapsdienst niet volgens de afspraken wordt uitgevoerd.
De overtreder ontvangt in dat geval een beslissing van de sanctionerende ambtenaar tot het opleggen van een boete, samen met een overschrijvingsformulier. De maximumboete bedraagt 175 euro voor minderjarigen vanaf 14 jaar en 350 euro voor overtreders vanaf 18 jaar.
De overtreder kan binnen 30 dagen beroep indienen bij de politierechtbank. Na deze termijn is de beslissing van de sanctionerend ambtenaar definitief.